Rotfyllning

tandlakargruppen-sodermalm-divider

I tandens rotkanal finner man tandens mjukvävnad med nerver och blodkärl. När en inflammation eller infektion uppstår i tanden behöver tanden rotbehandlas. Det innebär att tandens nerver och blodkärl rensas bort ur kanalen och ersätts med en rotfyllning.

 

Inför besöket
Tandens anatomi avgör hur komplicerad en rotbehandling är, dvs. om tandens rötter är böjda och/eller om rotkanalerna är trånga. En rotbehandling kräver ca 1-3 besök.

Under besöket
Under en rotbehandling ges oftast bedövning och behandlingen ska i vanliga fall inte göra ont. Vid det första besöket rensas tandens rotkanaler och ett antibakteriellt medel appliceras i kanalerna. Vid andra besöket rotfylls tanden och i vissa fall kan man avsluta hela rotbehandlingen vid ett besök.

Efter besöket
Direkt efter besöket är det vanligt att man upplever ömhet i tanden. Efter en rotbehandling behöver man tänka på den långsiktliga hållbarheten för tanden och därför behöver man ibland förse rotbehandlade tänder med kronor. Detta beror på hur stor tandsubstansförlusten är efter en rotbehandling.