fbpx

Introduktion

Rotfyllning

I tandens rotkanal finner man tandens mjukvävnad med nerver och blodkärl. När en inflammation eller infektion uppstår i tanden behöver tanden rotbehandlas. Det innebär att tandens nerver och blodkärl rensas bort ur kanalen och ersätts med en rotfyllning.

Tandläkare visar utrustning till patient

Vi har även tillgång till 3D-röntgen som vi kan ta vid behov för komplicerade fall för att lokalisera inflammationen och optimera behandlingsresultatet.

TandläkarGruppen Södermalm arbetar istället med den senaste tekniken inom implantatbehandlingar och med titthålsoperationer besparas patienten från nästan all smärta. Läs mer för att veta om vår fullständiga guidade implantatprocess.

Steg för steg

Hur går behandlingen till?

Ikon för vibrerande tand

Inför besöket

Tandens anatomi avgör hur komplicerad en rotbehandling är, dvs. om tandens rötter är böjda och/eller om rotkanalerna är trånga. En rotbehandling kräver ca 1-3 besök.

Ikon för tandutdragning

Under besöket

Under en rotbehandling ges oftast bedövning och behandlingen ska i vanliga fall inte göra ont. Vid det första besöket rensas tandens rotkanaler och ett antibakteriellt medel appliceras i kanalerna. Vid andra besöket rotfylls tanden, i vissa fall kan man avsluta hela rotbehandlingen vid ett besök.

Illustration av skinande ren tand

Efter besöket

Direkt efter besöket är det vanligt att man upplever ömhet i tanden. Efter en rotbehandling behöver man tänka på den långsiktliga hållbarheten för tanden och därför behöver man ibland förse rotbehandlade tänder med kronor. Detta beror på hur stor tandsubstansförlusten är efter en rotbehandling.

Man undersöks av tandläkare
Tandläkare arbetar med patient
Leende äldre kvinna pekar på kinder

Fördelar

Därför ska du rotfylla en tand som värker

Räddar tanden. En av de främsta anledningar att rotfylla är att behandlingen kan rädda en tand som annars kanske skulle behöva dras ut.

Hindrar infektionen från att spridas. En rotfyllning kan stoppa spridningen av en infektion till andra delar av munnen och kroppen. Om infektionen lämnas obehandlad kan det leda till allvarliga hälsoproblem.

Lindrar smärta. Obehandlad karies eller en infektion i tanden kan orsaka intensiv smärta. Den smärtan kan lindras genom att rotkanalen rensas och fylls.

Återställer normal tuggfunktion. Efter en rotfyllning kan patienten återfå normal tuggfunktion och äta utan obehag.

Ditt leende är vår omsorg Boka tid

Våra patienter

Så här tycker våra patienter om oss

“Fantastiskt bemötande och toppen service!”

Ikon för positiv kundrecension

Insikter

Lär dig mer
om tandhygien

Aktuellt från Tandläkargruppen: Nyheter, tips och leenden

Bra tips för att
välja rätt
estetisk tandläkare

Ta hand om dina tänder

När du ska träffa
en ortodontist