fbpx

Introduktion

Tandlagning på Tandläkargruppen Södermalm

När en tand går sönder eller får karies behöver tanden lagas, annars finns risk för inflammation eller infektion i tandnerven. En obehandlad tand kan leda till svår tandvärk och då krävs ett större ingrepp än om tanden hade lagats i ett tidigt skede.

Tandläkare visar utrustning till patient

Regelbundna tandläkarbesök är grunden till en god munhälsa. Våra skickliga tandläkare kan hjälpa dig med tandlagning och ge dig en estetiskt tilltalande lagning som håller i många år framöver.

På Tandläkargruppen Södermalm erbjuder vi all typ av vuxentandvård på samma ställe. Vår samlade kompetens och den senaste tekniken möjliggör en högkvalitativ tandvård där vi erbjuder allt från traditionell tandvård till avancerad kirurgi. Du får alltid en individuellt anpassad terapiplan, oavsett om det gäller en enkel lagning, krävande estetisk tandvård eller tandimplantat med hjälp av titthålskirurgi.

Steg för steg

Hur går behandlingen till?

Ikon för vibrerande tand

Tandlagning: Inför besöket

Det finns olika metoder för tandlagning, en tand kan till exempel lagas med komposit eller porslin. Vid mindre tandskador så räcker det oftast med en fyllning i komposit (typ av plast). Att laga tänder med hjälp av komposit är vanligt och det går att uppnå en fin estetik och ett gott funktionellt resultat. Om tandskadan är mer omfattande rekommenderas oftast porslinslagning eller en krona av porslin. Porslin är mer hållbart och har en bättre långtidsprognos. Våra erfarna tandläkare säkerställer att du får den lagning som passar dina behov.

Ikon för tandutdragning

Tandlagning: Under besöket

En tandlagning ska inte göra ont och vid behov kan du få bedövning. Vid lagning med komposit prepareras tandskadan genom att tandläkaren borrar bort skadad vävnad och kaviteten fylls sedan med en kompositlagning som får härda under ultraviolett ljus. Fyllningen slipas sedan för att anpassas efter de övriga tänderna i bettet.

Illustration av skinande ren tand

Tandlagning: Efter besöket

Du kan tugga och äta som vanligt efter en tandlagning. Om du har fått bedövning kan det vara bra att vara extra försiktig så att du inte biter dig i kinden eller tungan. Vårt team på Tandläkargruppen Södermalm är alltid redo att ge dig råd och stöd efter din tandlagning.

Symbol för tandvård och hygien

Tillfällig tandlagning

Har du en större tandskada som kräver en behandling som inte kan genomföras vid ett och samma tillfälle kan en tillfällig tandlagning krävas innan den permanenta tandlagningen. En tillfällig tandlagning skyddar tanden mot bakterier och förhindrar ilningar.

Tandläkare visar röntgenbild för patient
Tandläkare granskar röntgenbilder
3D-illustration av tandimplantat
Tandläkare behandlar patient

Fördelar

Fördelar med att laga tanden i ett tidigt skede

Förhindrar komplikationer: Om en tand med karies inte behandlas tidigt kan infektionen sprida sig till tandens inre delar och orsaka allvarliga skador.

Kostnadseffektivt: Mindre fyllningar kräver mindre material och tid, vilket kan leda till lägre kostnader jämfört med mer omfattande behandlingar som kan krävas om problemet förvärras.

Bekvämlighet: Mindre fyllningar innebär ofta kortare behandlingstid och mindre obehag under och efter behandlingen.

Mindre ingrepp: När du tar hand om dina tänder tidigt kan du behålla mer av din naturliga tandstruktur, vilket är bäst för långvarig tandhälsa.

Ditt leende är vår omsorg Boka tid

Våra patienter

Så här tycker våra patienter om oss

“Noggrann, trevlig och informativ! Bästa tandläkaren ever!”

Ikon för positiv kundrecension

VANLIGA FRÅGOR

Vanliga frågor från
andra patienter

Att laga en tand kostar från ca 1 200 kr innan det allmänna tandvårdsbidraget har dragits av. Priset kan variera beroende på flera faktorer – skadans omfattning, materialet som används (till exempel komposit, porslin) och hur stor ersättning du är berättigad till från Försäkringskassan. Vissa försäkringar kan också täcka en del av kostnaden för lagningen. För att få ett exakt pris för tandlagning hos Tandläkargruppen Södermalm, vänligen kontakta kliniken direkt eller boka en undersökning.

Insikter

Lär dig mer
om tandhygien

Aktuellt från Tandläkargruppen: Nyheter, tips och leenden

Bra tips för att
välja rätt
estetisk tandläkare

Ta hand om dina tänder

När du ska träffa
en ortodontist