fbpx

Introduktion

Rotfyllning utförd av en erfaren tandläkare

Om nerven i tanden skadats eller om rotkanalen blivit inflammerad eller infekterad av bakterier krävs det en rotfyllning för att rädda tanden och förhindra ytterligare komplikationer. På Tandläkargruppen Södermalm i Stockholm har vi lång erfarenhet av rotfyllningar och våra tandläkare gör allt för att du ska känna dig trygg under behandlingen.

Tandläkare visar utrustning till patient

Vid en rotfyllning rensar en tandläkare rotkanalen från nerver och blodkärl och fyller slutligen kanalen med ett bakterietätt material. En rotfyllning kräver ofta 1-3 besök hos tandläkaren och ska inte göra ont.
Rotfyllning kan till exempel krävas om du har fått stora kariesangrepp, har en gammal lagning som är nära nerven eller om du har fått ett slag mot tanden som skadat tandnerven. Tecken på en skadad eller svårt angripen tand är tandvärk eller att tanden mörknar.

Rotfyllning steg-för-steg

Hur går rotfyllning hos en tandläkare till?

Ikon för vibrerande tand

Inför besöket

Vid en rotfyllning är tandens anatomi avgörande för hur komplicerad behandlingen blir. Om tandens rötter är böjda eller om rotkanalerna är trånga kan en tandläkare behöva utföra rotfyllning under flera besök. Vid en större infektion krävs flera besök för att få infektionen att läka ut.

Ikon för tandutdragning

Under besöket

Vid en rotfyllning ges oftast bedövning och behandlingen ska inte göra ont. Under det första besöket rensas tandens rotkanaler och ett antibakteriellt medel appliceras i kanalerna. I vissa fall kan tanden rotfyllas redan vid första besöket. I de flesta fall rotfylls tanden vid andra och tredje besöket – beroende på förutsättningarna. Vid komplicerade fall tar vi en 3D-röntgen för att i detalj kunna lokalisera infektionen och optimera behandlingsresultatet.

Illustration av skinande ren tand

Efter besöket

Direkt efter rotfyllningen är det vanligt att patienten upplever ömhet i tanden. Vi fokuserar på tandens långsiktiga hållbarhet och beroende på hur mycket tandsubstans som har förlorats vid rotbehandlingen kan det vara nödvändigt att förse tanden med en krona.

Hand håller tand symbol

Specialist på rotfyllning och andra tandvårdsbehandlingar i Stockholm

På Tandläkargruppen Södermalm strävar vi alltid efter att ge patienten bästa möjliga vård. Våra erfarna tandläkare utför rotfyllning i Stockholm i rofylld miljö med hjälp av den senaste tekniken. Förutom rotfyllning erbjuder vi även tandlagning, tandhygienistbehandlingar och estetisk tandvård.

Tandläkare visar röntgenbild för patient
Tandläkare granskar röntgenbilder
3D-illustration av tandimplantat
Tandläkare behandlar patient

Anledningar

Därför ska du gå till en tandläkare för rotfyllning

Räddar tanden. En av de främsta fördelarna med att gå till en tandläkare för rotfyllning är att det kan rädda en tand som annars kanske skulle behöva dras ut. Genom att rensa bort infekterad eller skadad vävnad från tandens inre struktur kan tandläkaren återställa tandens funktion.

Hindrar spridning av infektion. En rotfyllning kan stoppa spridningen av en infektion till andra delar av munnen och kroppen. Om en infektion lämnas obehandlad, kan det leda till allvarliga hälsoproblem.

Lindrar smärta. Obehandlad karies eller infektion i tanden kan orsaka intensiv smärta. Genom att besöka en specialist på rotfyllning i Stockholm kan smärtan lindras genom att tandläkaren rensar rotkanalen och sedan fyller den.

Återställer normal tuggfunktion. Efter en rotfyllning kan patienten återfå normal tuggfunktion och äta en normal kost utan obehag.

Ditt leende är vår omsorg Boka tid

Våra patienter

Så här tycker Anne om oss

“Det behöver inte göra ont eller ta lång tid att skaffa tandimplantat.
Den senaste tekniken med titthålskirurgi gör det möjligt att vara tillbaka på jobbet redan dagen efter operationen.
– Helt fantastiskt! Det är svårt att beskriva i ord vad jag känner. Att resultatet kunde bli så himla bra var svårt att föreställa sig, säger Anne, som fick ett nytt leende med metoden.”

– Anne | Patient på Tandläkargruppen Södermalm

Ikon för positiv kundrecension

Hur var din upplevelse efter behandlingen?

Jag hade aldrig ont och behövde inte ta ut någon semester eller sjukskriva mig under behandlingen, berättar Anne.
Det var på grund av tandlossning som Anne blev tvungen att skaffa tandimplantat. Eftersom titthålsoperation undviker att skada kroppens vävnader blir skadan minimal och käkarna svullnar inte. Patienten kan därför använda de tillfälliga tänderna direkt efter operationen.
– Det betydde otroligt mycket för mig att aldrig gå utan tänder. Hur det än är så skrattar jag även om jag inte har tänder! Så de tillfälliga tänderna var mina ”kompisar” under tiden.

Hur upplevde du bemötandet och personalen på Tandläkargruppen?

Anne är mycket nöjd med bemötandet på kliniken och rekommenderar gärna andra att söka hjälp hos Tandläkargruppen Södermalm.
– Jag kan säga att det ”klickade” från dag ett – de är både proffsiga och personliga på ett mycket behagligt sätt.

Jag kände mig väl omhändertagen. Tandläkargruppen Södermalm är proffs på det här och gör det enkelt utan att dra ner på sin personlighet, något jag tycker är viktigt att ha. Jag har varit hos många tandläkare och de är bäst. Dessutom var jag aldrig orolig eftersom jag hade fått ordentlig information om hur operationen skulle gå till och jag fick hela tiden veta vad tandläkaren gjorde. Det kändes tryggt, säger hon.

Skulle du rekommendera denna behandling till andra?

Absolut, och då ska man göra det hos TandläkarGruppen Södermalm!
Jag har fått ett perfekt leende och det betyder allt för mig! Jag skrattar och ler ännu mer nu tack vare denna fantastiska behandling – titta gärna en extra gång på fotot här ovan så förstår ni varför.

VANLIGA FRÅGOR

Vanliga frågor från
andra patienter

Generellt sett kan alla tandläkare utföra rotfyllning. Dock kan vissa mer komplicerade fall kräva en specialist. Välkommen till Tandläkargruppen Södermalm om du behöver en specialist på rotfyllning i Stockholm.

Det är vanligt att uppleva ömhet några dagar efter en rotfyllning. Detta beror oftast på inflammation i de vävnader som omger tanden och det bör gradvis minska med tiden. Om smärtan kvarstår eller blir värre, bör du prata med din tandläkare om din rotfyllning.

Ja, en rotfyllning är en mycket effektiv behandling för att rädda en tand som annars skulle behöva tas bort på grund av allvarlig karies, en skada eller en infektion. Behandlingen lindrar smärtan och förhindrar att infektionen sprider sig till andra områden. Behöver du en tandläkare för rotfyllning i Stockholm – boka tid hos Tandläkargruppen Södermalm.

Insikter

Läs mer och lär
dig mer om tandhygien

Post treatment care in dental implants

Bra tips för att
välja rätt
estetisk tandläkare

Ta hand om
din tandhälsa

När du ska träffa
en ortodontist